БОГОМИЛ ШОПОВ: ТРЪГНАХ ДА ТЪРСЯ РИМСКО УКРЕПЛЕНИЕ, НАМЕРИХ СМЕТИЩЕ

10.07.2024 г. Богомил Шопов 78 A A A

На електронната пощана сайта на "Будно Габрово" пристигна материал. Заедно с автора му Богомил Шопов се надяваме да помогнем за отстраняване на незаконното сметище.

Пупликуваме материала без редакторска намеса. Благодарим на автора и му пожелаваме успех в това и други подобни начинания!

 

Цяла зима и пролет се занимавах да добавям обекти и интересни места в OpenStreetMap в селата между Дряново и Габрово.

Моето си Костенковци, сега си има почти всички къщи, паметници, спирки, чушми и маршрути наоколо.

Една от целите ми за това лято е да намеря останки или свидетелства за римското присъстие там, посочени в няколко независими източници.

ПО-ПЪТЯ

Тръгнах в петък по машрута от Костенковци към връх Глоговец, от където се разкрива невероятна гледна към цялата околност, в. Шипка, в. Бузлуджа, Триглав и какво ли още не.

Там според източниците, които са тема за друг раказ тук, би трябвало да има малко римско укрепление, което е служило за охрана на едно от отколоненията на рисмкия път „Верейски друм“, точно след римската крепост „Дискодуратере“.

БОКЛУЦИ, ВМЕСТО РИМСКИ КАМЪНИ

Вместо камъни обаче намерих сметище с платмаси, гуми и други боклуци. Ще алармирам общината в следващите няколко дена, за да видя дали може да се изчисти. Ето и географските координати, ако някой желае да види къде се намира точно. Tъпото е, че се намира и в защитената част от НАТУРА 2000.

Една от целите ми е да сложа в OpenStreetMap чудесните места за разходка около Костенковци. Това сметище е доста неприятна гледка.

Да видим какво ще стане!

  • 9.7 – Подадох официален сигнал до община Габрово, въпреки неясния механизъм това да стане. Вх. Номер: Р-ДЕПО-01-99/9.7.2024
  • 8.7 – МОСВ – Вх. № 94-00-582/08.07.2024
  • 8.7: Подадох сигнал в РИОСВ защото зоната попада под НАТУРА 2000.
  • 8.7 Опитах се да подам сигнал онлайн в община Габрово, може би ще трябва да се отиде на място.
  • 7.7 Помолих медии за подкрепа, не получих никаква до 9.7. Има страшно много такива сингнали.