За учебната 2024/2025 г. гимназистите, които учат с образователни материали на четири издателства, ще могат да се възползват безплатно от платформата iZZI

10.06.2024 г. БТА 99 A A A

От предстоящата учебна 2024/2025 година учениците от гимназиален етап, които учат по изданията на “Анубис“, “Булвест 2000“, “Изкуства“ и "Клет България", ще могат да се възползват от безплатен достъп до електронните ресурси в образователната среда iZZI. Освен достъп до електронните учебници, учениците ще могат да се възползват и от допълнителните интерактивни материали в платформата, съобщиха от издателство "Клет България".

iZZI е модерна и иновативна платформа на издателство “Клет България“, която събира на едно място над 65 000 ресурса. Те са разпределени в над 300 учебника и повече от 30 000 интерактивни задачи; в повече от 100 3D и VR панорами; над 4 000 видеоматериала; с повече от 11 000 аудиоматериала; различни образователни игри и симулации. Сайтът е разработен, за да предложи на учителите нов подход към преподаването на учебния материал, a учениците от своя страна да имат достъп до следващо поколение образователна среда, в която обучителният процес преминава по занимателен и интерактивен път.

Както писа БТА, до края на учебната 2023/2024 година всички преподаватели в България трябваше да имат възможност да се възползват безплатно от наличните ресурси в модерната и иновативна образователна среда iZZI. Единственото условие за достъп беше да се регистрират в www.id.klett.bg.

БТА припомня, че в края на месец февруари 2024 г. беше решено, през следващата учебна година, образователната платформа iZZI да бъде с безплатен достъп за всички ученици от първи до трети клас, включително, които учат по учебниците на "Клет България".

Всеки ученик може да активира безплатния достъп до електронните ресурси, като създаде профил “ученик“ при регистрация. В профила се влиза през платформата bg.izzi.digital, където се въвежда код, отпечатан в хартиеното издание на съответния учебник. В учебника са отпечатани три кода, които служат за активиране през трите последователни години на употребата му.

“Предоставеният достъп за учениците е до проверено дигитално съдържание, актуализирано според изискванията и промените в програмите на МОН. Като традиционен образователен издател сме приели, че усъвършенстването на специфичното за всеки предмет съдържание, и своевременият достъп до крайния потребител, може да бъде осъществен единствено в тази форма. Чрез функцията за достъпност, учениците с дислексия имат възможността да използват свободно електронните учебници, а чрез разнообразието от 3D модели, интерактивни чертежи, схеми, карти, опити, симулации, предложения за проекти и други интерактивни ресурси, може да се провокира интереса и любопитството на децата към различните предмети и области на знания”, отбеляза Бояна Табакова, мениджър на екип “Дигитални проекти”.

Свободният достъп и за учителите, избрали да работят с образователните материали на издателство “Клет България”, отново след регистрация, им позволява да направят в профила си класове и групи от ученици. Това дава възможност на преподавателя да следи напредъка им, да задава упражнения и да споделя с младежите определени ресурси, полезна информация, видеа, и други материали, по които те да се подготвят, и работят самостоятелно.

Преподавателите имат достъп до по-голям набор от инструменти. Един от тях е iZZI ТЕСТ -  онлайн инструмент за създаване на тестове и работни листове, направен от учители за учители. В него са включени над 300 тестови задачи по различни предмети от пети до дванадесети клас, уточняват от „Клет България".

"Клет България" е водещо образователно издателство у нас, част от голямата европейска издателска група Klett. ''Клет България" доставя на българския пазар и учебни системи, и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, на университетските издателства - Cambridge University Press и Oxford University Press, на големите европейски издателства - Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt. 

Издателството е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, на Българо-британската бизнес асоциация, на Германо-българската индустриално-търговска камара и на Асоциацията "Българска книга".

Вижте повече на сайта: IZZI

 

/ЙВЛ

/ХК/