Музейната библиотека на Дома на хумора и сатирата в Габрово отново ще е достъпна за читатели

17.05.2024 г. Будно Габрово 304 A A A

На официалното откриване на новото пространство в Дома на хумора и сатирата в Габрово бе представено модернизираното помещение на Етаж 3. Там можеше да се усети атмосферата в читалнята, като на рафтовете в момента е подредена малка от част от повечето групи във фонда, сред които книги и периодични издания на над 20 езика на тема карикатура, етнография, живопис, фотография, кратки стихотворни форми, интригуващи албуми и обичаните от поколения авторски издания и каталози на Музея. Поради огромния обем на фонда, въвеждането става поетапно и в следващите месеци Библиотеката ще се подготвя за работата с външни аудитории.
По време на презентацията за представянето бяха представени следващите стъпки от детайлната стратегия за развитие на Библиотеката. Откриването продължи като разговор с гостите и възможност за обратна връзка с изпълнителите на процеса по създаване на това уникално място, което освен безценен книжен  фонд е и пространство с възможност за общностни събития.
Пепа Сомлева, Цветомир Цанков и Евгени Мичев от "Будно Габрово" приветстваха начинанието.

 
Предистория:
Музеят събира своя книжен фонд още от самото си създаване с цел да бъдe на разположение на служители, артисти и научни работници, изследващи хумора и сатирата. Колекцията съдържа близо 30 000 единици, датиращи от края на 18 век до наши дни. Паралелно със събирането на всичко важно и любопитно от българската литература и изкуство в смешния жанр, интернационалният живот на Музея силно характеризира фонда: от Египет до Коста Рика, през Естония до Канада, библиотеката е пазител на печатни съкровища, които смело може да се твърди, че не могат да бъдат открити на друго място в България (предстои да разберем дали това твърдение ще бъде разширено до Балканите, Европа и света!).
 
 
Проектът:
Проект “Адресът на сатирата” – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането ѝ в реновирани пространства в Музея” се изпълнява по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
 
С помощта на средствата от проекта през 2023 започва процес по ремонт и преместване на Библиотеката - от тогавашните хранилища на Етаж 4 книгите са преместени първо във временен склад. След закупуване на библиотечен софтуер стартира поетапното им изваждане, сортиране и въвеждане в системата, включващо описание, което в бъдеще ще свърже обработката на книгите за ползване от читатели, както и визуализирането на фонда в електронен каталог. Целта е да сме в крак с новите възможности за създаване на дигитален архив, както и да не ограничаваме наличностите в Библиотеката географски само до Габрово.
Снимки: Евгени Мичев