Картина на Вяра Пенчева - в Лондон

10.07.2024 г. Димка Иванова за "100 вести" - Габрово 124 A A A

От 1 до 5 юли 2024 г. в авторитетното Кралско дружество по изкуствата в Лондон бе организирана юбилейна изложба по случай 10-годишнината на организацията Never Such Innocence (NSI). Изложбата бе под надслов „Размисли за конфликта“ и включваше 33 избрани произведения на изкуството, участвали в международния конкурс на NSI през последното десетилетие (За Never Such Innocence в края на статията). Международният конкурс на NSI се организира ежегодно от 2014 година, като темата всяка година е различна.

Вяра участва няколко пъти в конкурса, като през 2021 година нейната рисунка „Дете от Сирия“ спечели второ място във възрастовата група 9 – 11 години. Именно тази картина бе една от избраните за участие в юбилейната изложба на организацията в Кралското дружество по изкуствата в Лондон. Вяра получи покана от организаторите да представи лично своята творба в Лондон.

На откриването на изложбата в Кралското дружество по изкуствата Вяра, заедно с още няколко деца от САЩ, Канада, Сингапур, Нигерия, Швеция и други държави, представи своята творба пред официалните гости, сред които бяха лейди Луси Френч, сър Тим Лоурънс, попечители, дарители и други. Облечена в национална българска носия, Вяра представи своята картина „Дете от Сирия“ и сподели идеите си относно това как се отразяват конфликтите върху живота на децата по целия свят. Творбата на Вяра предизвика голям интерес сред присъстващите и тя имаше честта да се запознае лично с лейди Луси Френч и сър Тим Лоурънс. 

Това бе едно незабравимо преживяване за Вяра, което със сигурност ще окаже голямо влияние върху нейното развитие в бъдеще.

Never Such Innocence е благотворителна организация, която започва като проект за отбелязване на Първата световна война чрез изкуството. Вдъхновени от този конфликт, повече от 11 000 млади хора от 47 различни държави се включват в проекта, като създават литературни произведения, рисунки и песни.

През 2019 г. във фокуса на организацията се включват всякакви форми на конфликти през цялата история, до наши дни включително.

Към настоящия момент в проекта са участвали деца и младежи от над 125 държави.

Основател на Never Such Innocence е лейди Луси Френч, офицер на Ордена на Британската империя, правнучка на фелдмаршал сър Джон Френч, командвал британските експедиционни сили през 1914 - 1915 г. Тя създава тази благотворителна организация с цел да даде на децата и младите хора по целия свят възможността да изразят мнението си за войната и конфликтите в историята. Президент на NSI е вицеадмирал сър Тим Лоурънс - рицар-командир на Кралския викториански орден, съпруг на принцеса Ан - единствената сестра на крал Чарлз III.