Сигурен ли е Центърът за сигурност на Община Севлиево?

20.03.2021 г. От Щаба на 1661 A A A

      Център за сигурност, проследяващ 9 дейности за защита на населението в Севлиево, се оказа безполезен при разкриване на повтарящо се злодеяние.

     Това стана ясно, след жалба до РИК Габрово,  която жалба настоява за разкриването на извършителите на вандализиране на агитационни материали. Деянията са се случили пред охранителна камера, която е част от шумно представената през 2017 г. втора за България система за видео наблюдение, разполагаща вече с над 200 камери. Освен сигнали за пожар, бедствия и аварии, данните от системата трябваше да улесняват също работата при установяването на кражби, заплахи и недобронамерени действия. При опит да бъде използван запис от такава камера, се оказва, че данни от нея липсват като обяснението е, че при ремонта на сградата на Община Севлиево нещо се е случило и камерата не е имала тази възможност. Въпросният ремонт, обаче,  е приключил преди почти половин година. При тези обстоятелства обяснимо възникват много въпроси:

     - Как е възможно в продължение на месеци никой да не разбере, че камера(и) не работи?

     - Знаел ли е някой, че камерата не работи и каква е причината толкова месеци да не бъде отстранен проблема, ако това е било известно?

     - Само една камера ли не работи?

     - Трябва ли да се случи престъпление, за да се установи, че камера не работи?

    - Кой има полза камерата до единственото място за агитационни материали в Севлиево да не работи?

     - Щом действията са се повторили, знаел ли е извършителят, че камерата няма да запише действията му?

     Това е поредният от многото случаи в България, където след инцидент се оказва, че общинските камери нямат годен запис. Това поставя допълнително питане защо се купуват тези твърде скъпи съоръжения - дали целите на закупуването на такава система  наистина са опазване на обществения ред и сигурност, или са поредното усвояване на финансов ресурс? 

     Каквито и да са отговорите на тези въпроси, реалността не регистрира никаква полза от тях в конкретния случай.

     Хубавото е, че няма пострадал човек.

     Лошото е, че става дума за опити за опорочаване на изборния процес, а похарчените пари на данъкоплатците не спират това.