Пазарът знае и казва всичко

16.03.2021 г. Пепа Сомлева 1226 A A A

Казват, че разумният човек бил човекът с опит.

Пътуващите търговци знаят всичко за градовете, които посещават. Общуват с много хора, говорят си с тях свободно, научават много и сравняват градовете. Те са най-точните социологически агенции. Те не грешат. Например търговците и на текстил, и на зеленчуци, и на сечива...всички казват, че в Севлиево пазара е най-добър в областта. И преди, и след ковид. Питах дали знаят какви са причините. Отговорите бяха най-различни -  нивото на заплатите, близостта до главен път и достъп до града, отношението на властта към хората и търговците, местоположението на битака, организацията, която е направила местната управа и работата на контролните органи.

Болката на всички обаче е, че няма млади, че децата им са далеч, че са ги изучили, с надежда да се радват на снахи, зетьове и внуци, а вместо това купуват таблети, за да ги видят - я от София, я от чужбина. 

Един възрастен човек, след не много дълго мислене ми каза:

- Ти щом си пораснала тук знаеш, че винаги сме плакали за вода. Лошото е, че Севлиево се бори за водата си, градът не се е отказал, но в такава държава и най-борбеният град е безсилен. Сменете върхушката и местните им слуги. Тогава може и да се получи.

Защото без вода и деца няма живот!