18 юни е Световен ден на филателията

18.06.2024 г. Николай Колев за ДАРИК Габрово 143 A A A

На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия. Филателия означава систематично събиране и изследване на пощенски марки и документи.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

Пощенската марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност, годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи.

Първите български пощенски марки са пуснати в обръщение на 1 май 1879 година.

Интересен факт е, че някои дефектни марки са много ценни. Такава е например "Обърнатата конница". На 14 февруари 1911 г. е пусната в употреба серията "Изгледи и портрети", която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918 година. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд първи и синовете му княз Борис и принц Кирил.

Точно тази марка се превръща в куриоз при българските марки и в момента тя струва 10 000 евро! През 1913 г. в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива марки, като всичките са клеймовани. В днешно време старите марки са много ценни за филателистите.