13-ти юни е Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и на донора

13.06.2024 г. Николай Колев за ДАРИК 408 A A A

На 13-ти юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора. Честват се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

На 14-ти юни е роден Карл Ландщайнер - носител на Нобелова награда за откриване на системата ABO кръвни групи през 1900 г., спасила милиони човешки животи.

Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

Над 190 страни по света са съпричастни към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация за отбелязване на 14 юни.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. Това съобщават от Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който отбелязваме днес.

От организацията допълват, че повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв.

Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25.