Световен ден на океаните 2024

07.06.2024 г. Будно Габрово 56 A A A

На 8 юни отбелязваме Световния ден на океаните.

Тази година ООН приема нова тема за отбелязване на Световния ден на океана:

Това е: „Катализиране на действие за нашия океан и климат“.

 

Фокусът на Световния ден на океаните през 2024 година ще бъде върху обединяване на природозащитните действия за призоваване на световните лидери да се защитят 30 % от нашата синя планета до 2030 г. Тази инициатива е кръстена "30х30". С опазването на 30 % от сушата и водата на Земята чрез мрежа от зони с висока защита може да осигурим здрав дом за всички. Вижте повече в линка:

 https://worldoceanday.org/announcing-the-world-ocean-day-2024-action-theme/

 

Световният ден на океаните е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. насам се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

На този ден ден хора от всички краища на света честват и почитат океаните, които свързват всички нас. Това е ден, който също така ни помага да осъзнаем нашата лична връзка с морето и да повиши осведомеността за решаващата роля, която то играе в живота ни.

 

Световният ден на океана помага на хората да научат за стойността на световния океан и защо е изключително важно за всеки един от нас да работи за опазването му. Но това е и ден, в който да признаем, че основният принос за замърсяването на водата е пластмасата.

Нашите океани ни хранят, регулират нашия климат и освобождават по-голямата част от кислорода, който дишаме. Моретата съставляват 71% от повърхността на нашата планета и осигуряват дом за различни живи същества. Световният ден на океана напомня за важността на океаните за поддържането на живота.

Човешката дейност застрашава и унищожава все по-голямо количество воден живот по много начини. Прекомерният улов на даден вид, изхвърлянето на химикали и отпадъци и неустойчивите практики са му нанесли големи щети.

Какво можем да направим, за да намалим замърсяването на световния океан?

Редица нови технологии се фокусират върху по-чисто бъдеще за планетата.  Всеки от нас обаче може да даде и своя принос. Важен елемент от това е промяната на нашите ежедневни навици и най-вече – намаляването на използваната на дневна база пластмаса и повече рециклиране. По-малко търсене ще намали предлагането ѝ, а оттам – ще доведе до по-малко вреди за океаните, моретата и организмите в тях.

Световният ден на океана изпраща посланието, че опазването на океаните и възприемането на устойчиво използване на ресурсите са критични за нашето оцеляване.

 

Един океан, един климат, едно бъдеще – заедно!