Историите в книгата „Да хванеш гората“ са като диаманти на картата на България, каза Галя Щърбева в Габрово

23.05.2024 г. Радослав Първанов за БТА 137 A A A

Историите, които подбрахме в книгата „Да хванеш гората“, са  разпръснати като диаманти по картата на България. Направихме го, за да може всеки да види и оцени тези истории, надявайки се да иде и да преживее на живо, онова, което сме разказали в епизодите на предаването“, каза по време на представяне на книгата си „Да хванеш гората“ в Габрово журналистът и продуцент Галя Щърбева. 

Събитието се състоя тази вечер в читалня „Д-р Петър Цончев“ по покана на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ Габрово. 

По думите на Щърбева за всички над 250 епизода на предаването са заснели много истории, но в крайна сметка решават да изберат 30, които да съберат в печатно издание. Тя допълни, че се работи и по второ издание, като освен къщите за гости, хотелите и услугите, за които се разказва, ще се постараят да засегнат други теми. Следващите издания ще групират местата, които са се превърнали в бутикови производства, нетрадиционни занимания, занаяти. 

„В началото намирахме истории след всяка заснета, хората от „Да хванеш гората“ се познават и се препоръчваха един на друг. В последствие откривахме сами тези места, а аз опознах истински България, до този момент излезе, че познавам много малка част от страната ни. Зад кадър някои герои на историите споделят, че е трудно в условията, в които са се заселили, но винаги намират смисъл да продължат. Има много примери на чужденци „хванали гората“, които оценяват до голяма степен евтиния живот в България, но и прекрасните природни дадености“, допълни по време на събитието Галя Щърбева. 

Галя Щърбева посочи, че е щастлива от това, което прави и целия труд по заснемането и показването на историите си струва. За нея е от голямо значение, че предаването живее свой собствен живот като външна продукция и не е рубрика или част от репортаж в друго предаване. Тя сподели, че екипът на „Да хванеш гората“ обикновено снима епизодите за един ден, а в зависимост от местоположението снимат и два дни. Често пъти съчетават местата и гледат да уплътняват маршрута и времето си. Щърбева даде пример с момче на 25 години от северозападна България, който заради дипломната си работа се връща в селото на своите предци, за да скицира стари къщи и сам започва да възстановява една от тях, за да заживее в нея. 

„Идеята за книгата се роди, като решихме, че натрупаните истории трябва да подберем и обобщим, за да създадем удобно за хората издание, чрез което да пътуват и да могат да опознаят напълно преди да отидат, за да знаят какво ще видят. Предаването пък възникна през 2017 година, когато не беше дошла КОВИД пандемията и не беше актуално да оставиш града и да се преместиш на село. След успеха на първите материали, разбрахме, че това може да стане поредица“ допълни Щърбева.

Следващите представяния на книгата са на 24 май във Видин, на 4 юни в Шумен и на 29 юни в Добрич.

/ХТ/