С празнични програми в област Габрово отбелязват 24 май

22.05.2024 г. Радослав Първанов за БТА 209 A A A

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, ще бъде отбелязан в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. 

В областния град Габрово празничната програма ще започне с тържествен молебен в чест на празника в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а по-късно ще има литийно шествие от храм „Успение на Пресвета Богородица” до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя. Следва тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Технически университет, просветни и културни институции и гражданство.

Община Севлиево е подготвила празнична програма, която ще започне сутринта на площад „Свобода“. Там ще се състои и официална церемония по отличаване на изявени ученици, учители и културни дейци от района. Ще има рецитал посветен на 24 май, ще има изпълнения на оркестър „Севлиево“ и на Фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие-1870“.

Трявна ще отбележи „Празника на буквите“ с училищно тържество в двора на Средно училище „Петко Р. Славейков“, ще бъде произнесено поздравление на кмета на Трявна Денчо Минев. Ще има празнично шествие с участието на учебните и детски заведения в общината, по-късно ще се състои празничен концерт. По обяд ще бъдат наградени педагогически специалисти за принос в развитието на образованието и издигане авторитета на Община Трявна, след това ще има фолклорно веселие с народни хора на мегдана. 

В Дряново програмата започва с традиционното шествие, в което се включват стотици ученици, учители, дейци на културата и граждани. Тази година със специалното участие на Литаковската духова музика. Тръгването ще е от паметника на майстор Колю Фичето, ще премине по главната улица „Шипка“ и завършване на пл. „Ларгото“.  То ще бъде последвано от празничния концерт в Лятното кино, с участието на самодейци и деца от Школата по изкуства към НЧ „Развитие-1869“, а от 18:00 ч. е тържественото изпращане на абитуриентите от Випуск 2024 на СУ „Максим Райкович“ и ПГИТ „Рачо Стоянов“. Тази година то ще се проведе пред паметника на майстор Колю Фичето.

/АКМ/