Историческите сцени от изрисувания комин шедьовър в Дряново са представени и на табла

22.05.2024 г. Веселина Ангелова за Дряново Борба БГ 274 A A A

Мащабните исторически сцени, които са изрисувани върху на комина на някогашната текстилна фабрика „Бачо Киро“ в Дряново, вече са претворени и върху огромни табла. Седемте информационни табели са с размери 2 м/1 м и са поставени на оградата в двора на фирма „Платекс“. Идеята отново е на собственика на предприятието-Владимир Лафчийски, който е заклет радетел за опазване на българската история, бит и традиции.

По инициатива на дряновския предприемач преди две години именит творец превърна в шедьовър стария и неизползваем комин, който се извисява на 45 метра над земята. Необичайното произведение на изкуството е единственото по рода си у нас. Зографисаното производствено съоръжение от неугледна гледка бе превърнато в енциклопедия по история и е кандидат за рекордите на Гинес.

Автор на мащабния стенопис е художникът Крум Балджийски, по-известен като KROM BAGELSKY. Майсторът на четката е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба “ в НГПИ „ Тревненска школа “ и „ Скулптура “ във ВТУ, живее в Лондон. Докато бил в България по време на Covid-пандемията получил поръчка да работи по „Пръстените на времето“. Така заводският комин на фирма „Платекс” бе изпъстрен с исторически сцени и персонажи.

На 5 пръстена с обща площ от 400 кв.м. е представена образна историческа интерпретация на културния напредък на народите, населявали през вековете нашите територии. Първият е „ Палеолит “, вторият – „ Култура Варна “, а останалите три са „ Траки “, “Средновековие “ и „ Възраждане “.

„Това е послание, с което искаме да пробудим интереса към българската история от гледна точка на културно-историческото развитие във времевата линия от древността до наши дни. Целта е да събудим патриотичното мислене и чувства у българите. Да провокираме любознателността.

Нека отворим очите и сърцата си за устойчивостта и величието на българския народ, когато е на ръба да се погуби. И отново да запазва и пренася във времето нашите традиции, сила и дух. Да не забравяме, че сме нация на духа и с каквото сме допринесли на човечеството и световната култура. Да ни напомня, че трябва да бъдем със самочувствие на велик народ пред целия свят. Не само в миналото, а и днес, както и с визия за бъдещето“, апелира бизнесменът патриот Владимир Лафчийски.

 

Веселина АНГЕЛОВА