"Ще работя през ваканцията" - съвместно събитие на Младежки център, Инспекция по труда и Бюро по труда

21.05.2024 г. Младежки център – Габрово 150 A A A

Младежки център – Габрово, Инспекция по труда и Бюро по труда, Габрово организират съвместно събитие „Ще работя през ваканцията“. То е насочено към младежите под и над 18 години, които нямат голям опит на трудовия пазар, и цели да им даде насоки в търсенето на работа, да ги ориентира как се случва постъпването, включително и ако са непълнолетни, какви документи трябва да имат, за какво да внимават.

Събитието ще се проведе в Ритуална зала на Община Габрово на 29 май, сряда, от 16 часа. Безплатно е и не изисква предварително записване.

Бюрото по труда ще представи услугите си, от които могат да се възползват младите хора, ще им обясни как могат да се регистрират, как да получат помощ при професионалното си ориентиране, изготвянето на автобиография и мотивационно писмо, как и къде да търсят работа.

Инспекцията по труда ще отговори на много от въпросите, с които се сблъскват младежите – от каква възраст имат право да започнат работа, какви документи и разрешения трябва да имат, колко часа на ден имат право да работят, какви са правата им като работещи, но и задълженията, има ли труд който не могат да изпълняват, ако са непълнолетни, къде могат да се оплачат, ако работодателят не спазва договора им или злоупотребява с труда им.

Много младежи ще започнат работа през лятната ваканция и събитието цели да ги предпази от некоректните практики, но и да им покаже, че освен права, имат и задължения, които работодателите ще очакват от тях да изпълняват съвестно и отговорно.

Поканени са и всички младежи, които вече работят, но имат въпроси относно взаимоотношенията си с работодателя им.