Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя ретроспективна изложба на Дора Бонева

14.05.2024 г. Радослав Първанов за БТА 52 A A A

Ретроспективната изложба на Дора Бонева "Два автопортрета и други спомени" се открива във вторник, 14 май, в Художествена галерия „Христо Цокев“ - Габрово, съобщиха от галерията.

Днес е вълнуващо да си припомним, защото сме в навечерието на ретроспективната изложба на голямата българска художничка и ще имаме възможност отново да се срещнем с този магнетичен автопортрет. Изложбата, която ще бъде открита на 14 май, ни дава един по-широк поглед върху творчеството на Дора Бонева, посочват от галерията. 

Изложбата дава възможност на зрителя да направи паралел във времето, проследявайки творби от различни творчески периоди. Серията от градски пейзажи представя сякаш случайни, дори на моменти звучащи мимолетно гледни точки. Когато човек застане пред композициите с дървета, остава с впечатление, че авторката води диалог с тях. Те са толкова изразителни, че оставят категоричното усещане за дълбока символика, която носят в себе си, информират още от галерията. 

„Дора Бонева е художник, който още от своята първа самостоятелна изложба през 1969 г. заявява своята отдаденост на портретния жанр. Настоящата изложба представя многообразие от образи, похвати и формати. Многообразие,  което същевременно звучи цялостно благодарение на лекотата,  с която авторката изгражда тези одухотворени и вглъбени образи. Дора Бонева следва нишката на своя живот с тихата упоритост и увереност на творец, изцяло отдаден на живописта, на човек – искрен, емоционален и някак по женски съчетаващ сила и нежност. Нейните творби сякаш запечатват това и днес ни казват „Това съм аз – Дора!““, посочва д-р Нели Недева от Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. 

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово и завършва Художествената академия в София, където учи живопис в класа на академик Дечко Узунов. Участва във всички общи национални изложби и в редица български представяния в чужбина. Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници, от Софийска община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище в Париж. През 1989, 1990 и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-1995 г. от „Грифис арт център“ в Ню Лондон, Кънектикът , САЩ. От 1996 г. е член на борда на „Грифис арт център“. От 2008 г. е член на академия „Орфей“. Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ, информират още от културната институция.

 

/АКМ/