Конкурс за "НАШ ЧОВЕК" в Община Габрово?!

30.04.2024 г. Пепа Сомлева 2086 A A A

В суматохата на предпразничните приготовления и ден преди всички да приключат работа, тихичко на сайта на Община Габрово се появи покана за заявка на кандидатура за заемане длъжността ръководител на Дом на културата „Емануил Манолов“ – град Габрово. Поканата е публикувана на 29.04.2024 в сектор "Кариера", но не и в "Новини". Няма я на страниците на единствения габровски вестник. Обявата липсва и във фейсбук пространството, заето от Община Габрово. Не е съобщена за габровци, подобно на други подобни обяви. Има я само на още едно място – в  zaplata.bg.

Обявата е повече от странна. Нещо повече – съдържанието й е скандално. Скандално е несъответствието между предлаганото заплащане и облаги за кандидата, и изискванията към него. Първо е необясним фактът, че се търси ръководител, а не директор. Но нека видим първо какво предлагат от Общината на кандидатите, а после изискванията към тях, за да има някаква основа за отговора на въпроса: Защо поканта излиза "по терлици".

Предложените условия са повече от щедри и габровци заслужават да бъдат информирани за тях:

- брутна работна заплата – 4200.00 лева;

- осигуряване на общинско жилище, ако избраният кандидат живее в населено място от друга област;

- гъвкавост на работното време;

- работно облекло в размер на 300.00 лв.;

- ваучери за храна;

- професионално развитие;

- изява на идеи и концепция;

- възможности за обучение;

- динамична работна среда.

Ако си припомним какви драконовски изисквания имаше в конкурса директор на ДК преди десетина години, бихме предположили какви са изискванията днес. Още повече при тези изключително примамливи условия. Оказва се, Че случаят въобще не е такъв.

В поканата няма изисквания нито за степен на образование, нито за специалност, нито за опит, нито за стаж. Нищо конкретно, освен пожелания за креативност, амбициозност и други разтегливи понятия. Това е скандално! Съоръжение, току що излязло от ремонт, придобило най-модерна техника и с огромни възможности да бъде дадено в ръцете на човек, класиран незнайно как и  без никакви критерии за подбор.

Вече габровски зевзеци се пошегуваха, че само името на предварително спечелилия са пропуснали.

Толкова щедрост, без никакви изисквания, публикувана "по терлици", би усъмнила всеки, който някога е бил на конкурс.

Затова, от Будно Габрово призоваваме всички образовани хора, които смятат, че биха се справили със задачата ръководител на на Дом на културата „Емануил Манолов“ – град Габрово, да кандидатстват.

Защото ако не отидат образованите, конкурсът е подготвен да приеме необразован кандидат.

Целият текст на поканата можете да видите тук