Заплахи към кметски наместник, заради сигнали за нарушения при дърводобив и демонстрации на сила в севлиевското село Млечево.

19.04.2024 г. Будно Габрово 1199 A A A

Истински трилър се разиграва в с. Млечево в последните дни и към момента – заплахи, протести, тирове с мокра дървесина демонстрират.

Проблемът зрее от години в севлиевското с. Млечево. Причината е преминаването на 10-15 тонни камиони през селски път, натоварени с мокра дървесина. Пътят е стар и не е проектиран да поема такива натоварвания и всяко по-тежко возило буквално разрушава пътя, който местните жители ползват. Това е и поводът местните власти да поставят пътен знак, забраняващ преминаването на ППС нат 7 т. Това обаче препятства преминаването на тировете, превозващи дървесина и приблизително в средата на предходния управленски мандат някой своеволно е премахнал знака. И тировете отново са започнали да рушат пътя на селото. Тогава местни жители сигнализират кметския наместник към онзи момент, но той не реагира, или поне не последват никакви действия. В отчаянието си, жителите на с. Млечево търсят общински съветник, който да им помогне проблемът им да достигне до Община Севлиево, след което от Общината реагират бързо и адекватно, поставяйки отново забранителния знак.

Скандалът избухва след назначаване на нов кметски наместник в сегашния мандат. Оказва се, че до назначаването му, тировете, превозващи дървесина са нарушавали забраната на знака и са преминавали, рушейки селския път, необезпокоявани от предшественика му. Встъпвайки в длъжност миналата седмица, новият кметски наместник забелязал нарушенията и призовал фирмите да преустановят нарушенията. Последвалите цветущи отговори гарантирали отказ и дейността продължила. Тогава наместникът сигнализирал Агенция по горите и МВР. На нарушителите били наложени глоби. Това очевидно е изнервило собственика на черно ауди, защото на следващия ден той отишил при наместника, в селото, и открито го заплашил, че ако продължава да дава сигнали за нарушения, “ще има проблеми”. Първото, което се случва е заплаха за протест на работниците от дърводобивните фирми, тази сутрин (19.04.2024 петък) и блокаж на пътя към с. Млечево за един час. Мотивите са осуетяване на легален бизнес, претендират загуби. Истината е, че алтернативен път има. Той е по-дълъг само с 2 км., но дърводобивните фирми на терена не желаят да го ползват.

Към момента шест тежки машини демонстративно са паркирани пред кметското наместничество в с. Млечево и представители на фирмите, заедно с работници искат от кметския наместник премахване на знака. Това не е в неговите правомощия, още повече, че обходен път има, а преминаването през селото ще доразруши селските пътища.

Вместо да бъде притискан кметския наместник да премахва знака, редно е правоопазващите органи и местната власт да се намесят и да установят реда, по който законният дърводобив ще продължи.

Интересен е въпроса защо до сега тези тежки тирове не са били обезпокоявани, нарушавайки забранителните знаци и какво е предизвикало мълчанието на предходния кметски наместник.

 

Към момента тече масова сеч в Севлиевско и за подобни проблеми се съобщава и в други села. За проблема, съобщават потърпевши от селата Идилево и Буря.

 

Ще продължаваме да следим развитието на случая и ще ви информираме.