85 ГОДИНИ ОТ ИЗЛИЗАНЕТО НА ФИЛМА НА ЧАРЛИ ЧАПЛИН „МОДЕРНИ ВРЕМЕНА“

22.02.2021 г. Цветомир Цанков (Цецо Джаза) 1395 A A A

Може само да ни радва, че на днешния ден, 5 февруари, когато се навършват 85 години от премиерата на „Модерни времена“ на Чаплин, БНТ2 ще излъчи филма в 20.00 часа.

​​„Модерни времена“ е филмът, чрез който Чаплин изцяло започва да отразява в своето творчество личните си социални и морално-философски възгледи . Чаплиновият „малък човек“ е жертва на пораженията от Голямата депресия, като в борбата си за оцеляване бива принуден да се сблъска с тоталната механизация, към която не може да се адаптира. Това, естествено, го води до бунт, чрез който той се стреми да отстои човешкото си достойнство.

​​„Модерни времена“ е заснет в трудни за Чаплин времена, когато личният му живот е доминиран от скандала покрай развода с поредната му жена Лита Грей. След премиерата реакцията срещу филма е опустошителна. От естетическа гледна точка Чаплин все още не може да приеме звуковото кино и решението „Модерни времена“ да бъде реализиран с прийомите на нямата бурлескова комедия /макар и с допълнително озвучаване и дори една, изпята от Чаплин, песен/ се оказва фатално за касовия успех на „Модерни времена“ в Америка. Но и това не е такава беда. Защото пресата възприема критиката на Чаплин срещу индустриалната механизация и превръщането на човека в бурмичка като политически уклон на твореца към комунизма, към който пряко отношение всъщност той никога не е проявявал. Тези обвинения обаче ще се окажат „бомба със закъснител“, която след по-малко от две десетилетия, през ерата на маккартизма, ще се задейства, за да прогони завинаги Чаплин от САЩ…

​​Специално внимание заслужава и реакцията на фашистките страни по онова време. Забраната на „Модерни времена“ в тях е напълно логична. А Гьобелс се стреми да провокира френската фирма „Тобис“ да заведе дело срещу Чаплин за съзнателно плагиатство от филма на Рене Клер „Свободата е наша“, излязъл пет години преди това. Самият Рене Клер обаче с омерзение отхвърля опитите името му да бъде използвано в подобен род клевета и публично заявява, че може само да се гордее, че е помогнал на своя „учител“. Така делото на „Тобис“ срещу Чаплин бива прекратено.