Имат ли повод за празник местните средства за масова информация

25.01.2024 г. Пепа Сомлева 360 A A A

     Днес е Световен ден на средствата за масова информация.

 

     Но до къде стигна публичното говорене и кой има повод да празнува днес? Кои са медиите и кой има достъп до тях? Медии ли са обикновени маргинали, белязани от мизантропия, провъзгласяващи се за последна инстанция и истерично сипещи долнопробни квалификации в социалните мрежи?

Имат ли повод местните и националните средства за масова информация да празнуват, когато имат два основни проблема – контролирания “отгоре” поток от информация и допускането на лумпени публично да се гаврят с достойнството на почтени хора, сипейки долнопробни квалификации и лъжи, подкрепени с “доказателства”, които обикновения човек няма как да разпознае като неверни?!

 

     Отравянето на публичната среда с непристойно говорене е факт отдавна, но когато за “стожери” на информацията са хора, които си служат с език, произлязъл като от канализацията, смятам, че обществеността и в частност журналистическата гилдия трябва да защитят гражданите и хигиената на публично общуване от долнопробието и непочтеността на хора, които поднасят лъжи, уронващи доброто име на всеки, който не е по вкуса им – петнят, поставят квалификации, позорни прякори, грозни обиди, ползват език на омразата…

     Това е безсилие! Публичният дебат и качественият спор се водят със знания, експертиза и институционална грамотност. Само тогава е възможно да има резултат, ако институциите работят. Когато горните качества липсват няма спор, няма дебат. Има затворен балон, в който се създават нечистотии. Въпрос на време е доказването на лъжи, но както се казва в една древна мъдрост: Да, ти се оказа невинен, но лошото чувство остава!

     На това ли учим децата и младите?! Това ли е примерът, които трябва да виждат?! Ще допуснем ли хора без елементарно възпитание и познания да задават тона на обществото?!

     Да, медиите и в частност социалните мрежи са власт и оръжие, но когато са в ръцете на психически нестабилни хора, хора жадни за реванш заради експертната им некомпетентност, те са бич за обществото и самата гилдия. Призвание на истинския журналист е да пази морала, истината и чистотата в българския език и говоренето, И ЧЕСТТА НА ГИЛДИЯТА!

     Честит празник на медийните хора, които носят и пазят в сърцата си Етичния кодекс на журналиста!