Изложба в Габрово по повод 140-тата годишнина от рождението на Рачо Стоянов

23.01.2024 г. Цветомир Цанков 233 A A A

          На 7 октомври м.г. се навършиха 140 години от рождението на видния български писател, драматург и преводач Рачо Стоянов. По този повод на 24 януари /сряда/ от 17:00 ч. в Художествена галерия “Христо Цокев” - Габрово ще се открие изложбата “Рачо Стоянов – живот и творчество”, която е съвместна инициатива на Исторически музей – Дряново, Държавен архив – Габрово и на домакините на събитието. Ще бъдат експонирани табла със снимки и документи от личния фонд на Рачо Стоянов, както и редица лични вещи, които през годините са съхранявани във фонда на Историческия музей в родния град на писателя Дряново.

          Рачо Стоянов израства в семейство на занаятчия и се обучава в габровската Априловска гимназия. Работил е като чиновник във Варна, като актьор в пътуващ театър, дори е бил библиотекар в Народното събрание и в Българската академия на науките. През младежките си години пише поезия, но постепенно се ориентира и към прозата, както и към драматургични текстове. Неговата пиеса “Майстори” /1922/ и досега се счита за една от най-играните и любими на публиката български драми.

          Освен като писател Рачо Стоянов е известен и като преводач, който отлично владее руски, английски и френски език. Благодарение на тази му дейност българският читател се запознава с творби като “Ким” на Ръдиард Киплинг, “Мартин Идън” на Джек Лондон, “Островът на съкровищата” на Р. Л. Стивънсън и “Бели нощи” на Фьодор Достоевски.

          Рачо Стоянов напуска този свят на 12 януари 1951 година в София.