Строежът на тунела под Шипка се бави заради грешки на кадастъра в Габрово и Стара загора

13.01.2024 г. Народно събрание 1281 A A A

Мъглата, обзела развитието на процесите около строежа на Тунела под вр. Шипка, бе разсеяна от отговора, който получи депутатът Валери Митов от Габрово, при поставено питане в Народното събрание. От данните, които изнесе министър Цеков (МРРБ) става ясно, че без много шум срокът за проектиране е удължен отново, след като това вече беше направено веднъж. Причината, която също е спестена от локалните медии, е груби фактически грешки в кадастрите на общините от двете страни на тунела.

През март 2023 г. става ясно, че са констатирани грешки в кадастралните карти  на Габрово и Стара Загора. Именно заради тях тогава срокът за проектиране е удължен със 192 дни.

Сега Цеков признава, че през юни 2023 г. са установени явни фактически грешки в кадастралните карти на Габрово и Стара Загора. Съответно те трябва да се поправят, но това към момента: "все още не е направено от страна на Агенцията по геодезия към Габрово.“

И в същия месец, без да се обявява публично, срокът на проектирането е удължен за втори път – този път с още 164 дни.

Тези подробности са спестени от местните власти и темата беше удобно експлоатирана по време на местните избори от различни политически сили, създаващи нереални очаквания у гражданите.

Малко вероятно е строежът да започне до края на 2024 г., прогнозира министърът.