Пепа Сомлева: Всяка Община трябва приоритетно да развива детските школи по изкуствата.

14.10.2023 г. Екип - Граждани за Общината 69 A A A

      На 13 октомври, в музейната Дечкова къща, по случай духовния празник на Габрово Петковден бе открита изложба с творби на деца от две габровски школи по изобразително изкуство. Експозицията е организирана съвместно с Регионалния исторически музей в Габрово и е на детската школа „Енкаустика“ с преподавател Румен Трифонов, и „Приложни забавления“ с преподавател Мариана Трифонова. Представени бяха пейзажи и иконопис, дело на малките художници.

     От музея припомниха, че партньорството между двете школи по изобразително изкуство и Регионалния исторически музей е дългогодишно и ползотворно.

Кандидатът за кмет на Габрово поздрави за инициативата директора на Историческия музей и обсъди с художника Румен Трифонов ролята на детските школи по изкуствата за съхраняването и развитието на таланта у децата. Практиката показва, че около 50 % от децата преминали през школите „Енкаустика“ и „Приложни забавления“ са се реализирали като архитекти, дизайнери или артисти на визуалното изкуство.

     „Всяка Община трябва приоритетно да развива детските школи по изкуствата. Те имат особено важна роля за бъдещото успешно развитие на децата от Габрово“, заяви по-късно на обсъждане с културни дейци Пепа Сомлева