Центърът Кристо и Жан-Клод отвори врати (снимки)

08.10.2023 г. Екип - Граждани за Общината 565 A A A

      Кандидатът за кмет на град Габрово Пепа Сомлева и екипът по "Култура и образование" на коалиция Граждани за Общината уважи поканата за тържественото откриване на Центъра Кристо и Жан-Клод. Преди официалното откриване, г-жа Сомлева и кандидатите за общински съветници Марияна Ангелова, Цветомир Цанков и Евгени Мичев разгледаха откритите ателиета на артисти и им пожелаха успех в работата с Центъра. Официален старт на събитието бе даден от директора на Центъра г-жа Доровска и слово на г-н Владимир Явашев.

     В книгата за спомени г-жа Сомлева сподели скъпи моменти в текстилното училище, като студентка, където са се провеждали лекциите на г-н Йонко Рохлев. Към онзи момент това е била най-богата учебна база за текстилни машини и производства в България и студентите от ТУ Габрово (тогава ВМЕИ) са имали привилегията да се учат на терен, за разлика от колегите им в София, за които някои текстилни машини са намирали само в лекциите на преподавателите. Допълнителен плюс за квалификацията на габровските текстилни инженери е бил богатият и модерен за времето си парк от текстилни машини, в работещите на пълни обороти текстилни и обувни фабрики в града.

     Сега почти всички машини са изнесени от сградата, дори се виждат изтръгнати фундаменти (на последната снимка). Остава надеждата, че е възможно да се създаде музейна част в Центъра, която да запази спомените за българския Манчестър, за да не загубим и тях.

    Тържеството продължи с разглеждане на инсталациите  в Центъра.