"Кърваво" писмо 2 от шефа на Зоопарк Габрово

22.03.2023 г. Управител на Зоопарк Габрово Марио Димитров – зооинженер 1128 A A A

     50 години Зоопарк Габрово?!

   Благодарение на сегашното общинско ръководство зоопаркът в Габрово посреща ЗАТВОРЕН ЗА ПОСЕТИТЕЛИ, поради не подновен лиценз. За разлика от другите общини, тук 15 години нищо не се прави на терен от властите за развитието му, въпреки изискванията. Ако по делата ще ги познаем, управниците не показват ли, че габровци и областта не заслужават да имат квалитетен зоопарк, с качествена грижа за животните в него?! Отговорът на този въпрос е в обяснението, което е дадено от Община Габрово на питането на общински съветник от Будно Габрово, че има идея, за да не се нарушава нормативната уредба, нямайки лиценз, зоопаркът да отвори с до 5 вида диви животни, без маймуни. Напомням, че в момента Габровския зоопарк има 37 местообитания и над 100 екземпляра от над 30 вида. Не се съобщава как ще бъдат унищожени останалите животни, които съм събирал и отглеждал с любов за габровци над 35 години. Ако си представят, че ще ги разхвърлят в зоопарковете на общините с изрядни паркове, трябва да имат предвид, че има непоносимост между мъжките, а понякога и между женските и това налага увеличение на площите, за което едва ли някой има готови средства и проектна готовност. Ако не се увеличат площите ще загубят лиценза си, а едва ли някой ще си го позволи.

   В отговорът към общинския съветник от Будно Габрово се прокрадва и понятието „зоокът“. Това означава ли, че ще ликвидират озеленяването, което съм създавал 36 години? Защо бягат от думите „парк“ и „градини“?! В потвърждение на съмненията е проектът на ландшафтния архитект, в който на мястото на всички зелените площи са разположени съоръжения. Не е едно и също да позиционираш пейки в паркове и обиталище на животно. За да проектираш пространството на зоопарк е нужно да имаш познание по животновъдство.

   Предлагам това, което ще се получи на мястото на зоопарка, след предложенията на Общината, да се нарича не „зоокът“ „зооЗАкът“, защото искат да се закътат от нормативната уредба. Когато едни хора съсипват нещо създадено полезно и носещо култура, познания и възпитание, това се нарича вандализъм. Зоокътът, за който става дума в отговора към общинския съветник се предлага отглеждането и показването на публиката на селскостопански животни. Този, който е предложил това знае ли с какви миризми е свързано това. Знае ли, че за разлика от дивите животни, които дефекират по един път на ден, селскостопанските животни се нуждаят от големи количества храна и дефекират на всеки 1-2 часа?! Кой ще почиства торта, къде ще се складира, кой ще я извозва...? Същите въпроси са за храната, която е нужна в огромни количества. Кой ще ги стриже, дои, къде ще пасат, кой ще ги пасе, какви помещения ще обитават, защото сега такива няма? Какво ще се прави с продукцията от животните, откъде ще се купува фураж в такива малки количества за различни видове?! Кой ще извършва всичката тази работа?! Аз съм висш специалист по отглеждането на диви животни, профилът, който съм специализирал е „дивечовъдство“ и нямам никакво намерение да се преквалифицирам на овчар или говедар.

   Проектът, който е предвиден за зоопарка в Габрово е изненадващо скъп, странно е предвидил развлектелни съоръжения и нищо за обиталищата на животните. Ще разкрия една голяма „тайна“ за общинарите и проектантите: никой не ходи в зоопарк да види колко скъпа е врата му, как е изработен порталът му, да се катери по въже и да види животни, които среща ежедневно, или празните обиталища на дивите животни, а за да види диви животни. Ако не желаят да се сравняват с големите областни градове, управляващите в Габрово могат да се консултират с управите в Кнежа, Айтос, Павликени, където хората там са си свършили работата и имат лицензи, въпреки много по-малките бюджети на тези общини от този на Габрово.

   Когато ръководството на Община Габрово открие защо общините по света и у нас изграждат и поддържат зоопаркове, може да ползва следната информация: При проектирането на зоопарк се иска мнението на компетентни хора със специализирано в дивечовъдството образование, а не се проектира без да се излиза от канцеларията. Ходи се на място иска се информация за нуждите от тишина и спокойствие на животните и потоците от посетители се съобразяват с това.

   През 1972 г. Разговарях с арх. Кандулков (тогава кмет) за създаване на зоопарк. Тогава заповедите предимно бяха устни и той сподели, че не може да определи точна дата за откриването му. Същата година Изпълкомът на БКП взема решение за създаване на отдел „Културен отдих и украса“, а към него зоопарк.

   По сведения на първия управител на зоопарка Митко Женилов, документът, с който са закупени първите лъвове и маймуни от частна менажерия носи датата 12.04.1973 г. Временно настанените на сегашното място животни дочакват изготвянето на проект за зоопарка, прилежащ на тогавашния парк „Буря“, но следва временен застой.

   При постъпването ми през 1986 г. Заварих 10 животни, двама гледачи, домакинка и нощен пазач. Имаше 7 необзаведени клетки, разположени една след друга, буренясал и запустял двор. Отвън имаше грамада от скали, входната вратичката беше малка и имаше кал навсякъде. Реших да търся нов терен с достъп до вода и транспорт. Прекратих тези си усилия, след като в държавата започнаха да дават повече пари за скитащо куче, отколкото за дете. Кметът Иван Ненов подсигури лъв, кенгуру, мантиест павиан и вълци. Кметът Николай Дачев подсигури подмяната на покрива на основната сграда, който беше станал на вълни. Бойко Борисов осигури две маймунки. Разцветът беше при кмета Богомил Белчев. Земята от държавна стана общинска, завърши се строителството и водоснабдяването. Съществен принос имаше и Розмари Казасова. Кметът разбираше, че зоопаркът е богатство за общината и за животните се полагаха нужните грижи, съответно се осигуряваха средствата за това. Благодарение на държваническото мислене на Богомил Белчев и Лилия Петкова, Община Габрово получи втория лиценз за зоологическа градина в Република България.

   Последва управлението на гражданите, които обещаха европейско развитие на България. Поради неизпълнение на изискванията, петгодишния лиценз, който имахме отпадна още на втората година. Желанието ми зоопаркът да работи според изискванията не среща разбиране в управата и реално не се извършват необходимите действия той да заработи. Нима трябва да търся някой министър председател или да стана кмет, за да се работи по възстановяване на лиценза?!

   От името на хората, които посещаваха и обичаха зоопарка в Габрово, от името на тези, които и сега се опитват да го посетят и лично от мое име – благодарим за „европейското“ му развитие.

 

 

Управител на Зоопарк Габрово

Марио Димитров – зооинженер