Защо Габрово няма паметник на Левски?

27.05.2022 г. Пепа Сомлева – председател на Регионална стопанска камара-Габрово 981 A A A

     Габрово е единственият областен град в България без паметник на Апостола на свободата.

     Вече трета процедура по избор на идеен проект за паметник/композиция на Васил Левски в Габрово приключва без резултат. Информацията за тези процедури е изключително оскъдна, въпреки питания към общинската администрация. На сесията на Общинския съвет в Габрово през април, на която беше обсъждан Бюджета на Община Габрово, на въпрос свързан с последната обществена поръчка, свързана с паметника, от страна на общинската администрация бяха направени коментари, които предизвикаха реакция от страна на участници в конкурса.

     Арх. Емил Попов,участник в конкурса, получил най-висока оценка от журито, поиска право също да изрази мнение и пожела проекта му да бъде коментиран в негово присъствие, а не обратното. Арх. Попов е предложил на ангажираните с ОП в Община Габрово да бъде организирано публично обществено обсъждане на проектите, с участието на авторите, но такова е било отказано. Това е и повода той да потърси домакинството на Регионална стопанска камара – Габрово за такова публично представяне, дискусия и обсъждане.

     Както вече габровци многократно са се убедили, ръководството на Регионална стопанска камара – Габрово подкрепя публичността и плурализма не само в бизнеса, но и в изкуството. И прие да бъде домакин на събитието. Припомняме, че до момента РСК Габрово беше любезен домакин на изложби на скулптура Адриан Новаков, художниците Станимир Минчев – Панса, Светозар Колев – Питкин и др.

     Обсъждането-дискусия ще се проведе на 2-ри юни (четвъртък) от 17.30 часа, в зала Партер на РСК – Габрово, ул. „Пенчо Постомпиров“ № 37.

Входът е свободен, нека се чувстват поканени всички заинтересовани лица и граждани.