“Живописни фрагменти” в галерия “Видима”

12.04.2022 г. Цветомир Цанков 472 A A A

          Десет години след нейния дебют в Севлиево художничката Мария Райчева отново посещава града, и по-точно неговата знакова галерия “Видима”, с нейните “Живописни фрагменти”. Изложбата под този надслов ще се открие днес, 12 април, от 18:00 ч.

          Мария Райчева е родена в София. Завършва Националната художествена академия през 2002 г. в класа на акад. Светлин Русев. През 2008 защитава докторска степен по изкуствознание. Член е на Съюза на българските художници. Творческите ѝ изяви наброяват над 20 самостоятелни изложби в страната и множество участия в общи мероприятия в България и чужбина. През 2011 година получава правото на специализация в ателиетата на Сите дез Ар, Париж.

          Мария Райчева е една от най-разпознаваемите съвременни български художнички, чиито изложби се очакват с нетърпение, а произведенията ѝ не само носят естетическа наслада, но и са социално ангажирани. Увлечението на Мария Райчева по природата и градската архитектура продължава да я вдъхновява, а скиците и спомените ѝ оживяват в ателието, където художничката претворява едни от най-емблематичните и китни места в Италия, Франция, дори Куба. Не по-малко интересни са и малките софийски улички със старинна архитектура, а в някои от картините ще открием и кътчета от Севлиево.