Най-после на театрален фестивал!

01.04.2022 г. Будно Габрово 438 A A A

          За шест поредни дни Габрово ще се превърне в театрална столица, тъй като отменяният на два пъти поради пандемичната обстановка VIII Международен фестивал на монодрамата “Соло акт 2022” най-после ще се състои. От 2 до 7 април форумът, който има конкурсен характер, ще оживи сцените на Драматичен театър “Рачо Стоянов” /основен организатор на събитието/, Държавен куклен театър, Зала “Възраждане” и Спортна зала “Орловец”.  

          "Соло Акт" е наследник на досегашния фестивал на спектаклите с един актьор „BGMOT“. В настоящия му вариант не само името, но и визията са изцяло променени. Познатият символ на събитието – котката, е заменен с образа на петел. Замяната се налага, за да не се обърква с друг популярен габровски символ – карнавалната котка. В новата визия е включено леко намигване към изпълнителското изкуство, част от което е и актьорската професия. 

          Фестивалът на монодрамата се провежда всяка четна година, а това синхронизира настоящото VIII издание с фестивалните традиции на габровския театър. Програмата на „Соло Акт 2022“ предлага общо 13 представления, от които две са чуждестранни – от Украйна и Република Косово. Журиращите състави ще бъдат два - петчленно професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, и алтернативно жури, съставено от трима медийни представители. Публиката също няма да остане безучастна и ще обяви свой фаворит сред постановките след гласуване. 

          Официалното откриване на “Соло Акт 2022” ще бъде на 2 април от 18.00 ч. на сцената на ДТ “Рачо Стоянов”, но не с предварително обявената пиеса “Мечтата на Наташа”, а с друг спектакъл. Той носи името “Аз победих” и интересното е, че отново е режисиран от Ана Батева и е по текст на Ярослава Пулинович, но вместо носителката на “ИКАР 2021” за дебют Поля Йорданова ще играе актрисата Мартина Пенева. “Аз победих” се явява своеобразно продължение на “Мечтата на Наташа”, но историите в двата спектакъла са независими една от друга.  

          Със сигурност особен интерес сред публиката ще предизвика постановката “Изповед” на Николаевския Академичен театър от Украйна. Тя ще се излъчи на видеозапис на 4 април /понеделник/ от 18.00 ч. в Зала “Възраждане”, като събраните от нея приходи ще бъдат дарени на бежанците от този театър, намерили подслон в Габрово. Също така буквално в предпоследния ден от подготовката на “Соло Акт 2022” стана ясно, че на 6 април /сряда/ от 14.00 ч. в червеното фоайе на втория етаж в ДТ “Рачо Стоянов” ще се проведе дискусия на тема “Проблемите на българския театър” с участието на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  

          С подробностите относно програмата на фестивала, както и с цените на билетите и начина на тяхното закупуване, можете да се запознаете както на фейсбук страницата на ДТ “Рачо Стоянов”, така и директно на касата на театъра.  

          ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!