Над 200 работни места предоставиха габровски работодатели само за ден. Липсва обратна връзка.

12.03.2022 г. Пепа Сомлева – председател на Стопанска камара-Габрово 864 A A A

 

 

     Стопанска камара-Габрово експресно събра информация за свободни работни места, които веднага могат да бъдат осигурени за бежанци, от работодатели, опериращи на територията на областта.

     Палитрата от професии е огромна – от камериерки и готвачи, през селскостопанска дейност, до шлосери и инженери.

Искам да благодаря на всички предприемачи, които реагираха бързо на поисканата информация и се надявам тя да бъде полезна и за търсещите работа, и за предлагащите, и за местната общност.

     За съжаление до момента няма никаква канализирана информация за това колко от пристигащите търсят работа и от какво естество е тя. Работодателите задават много въпроси, относно битовото осигуряване на евентуалните кандидати и административното им обслужване, но такава информация липсва, въпреки опитите ми да я получа. Не е ясен механизма, по който ще се отчита и осребрява престоя в местата за настаняване. Допълнително притеснение за много от собствениците на хотели е екстремната цена на електроенергията, която при липса на компенсации в определен момент, може да се превърне престоя и изхранването на бежанците, срещу 40 лв. на ден, огромна загуба за собствениците.

Чрез системата на работодателската ни организация сме обезпечавали нуждите на бизнеса по време на предходни кризи, но винаги това е било в сътрудничество с други служби и организации. Сега е необходима взаимовръзка на регионално ниво, а тя за момента липсва. Няма специализиран бюлетин, от който да се информираме за ситуацията. Налага се да се информираме от пиарски публикации във фейсбук, които дават повече информация за политически лица, отколкото реална информация за пристигащите бежанци, конкретните им нужди и намерения.

     Надявам се скоро да се сформира ефективен щаб, чрез който информацията да се обработва от съответните институции и организации, така, че да е в полза на нуждаещите се – и бежанците, и работодателите, и обществото. Надявам се да има официален бюлетин, а не всяка институция да публикува отделни сегменти от информация, по неясно какви критерии. В други градове такива щабове работят, а и не е нужно да се подражава, защото това са стандартни процедури при кризи. Подобна обърканост имаше в Габрово и в началото на corona-кризата. Причините за липсата на координация тогава и сега може да са различни, но това не оправдава отговорните за справяне със ситуацията.

     Оставам в очакване за бързи мерки за информационно обезпечаване и ефективна работа по места.