ТЪМНИТЕ МЕСТА НА УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ

11.03.2022 г. Пепа Сомлева - председател на група общински съветници 591 A A A

Статия във в. "100 вести", от 11 март 2022г.

     Повод за тази статия е жалба до мен на граждани, които не са имали улично осветление повече от седмица, въпреки многократните им обаждания до Община Габрово и ПП“Благоустрояване“.

     Въпросите ми, свързани с аргументите за управленските решения, касаещи уличното осветление на Габрово са от години – и за ликвидирането на общинското звено, което с малък екип се справяше отлично, и за обследването, което предопредели условията по ЕСКО договора, и за ползите в този ЕСКО договор, които много хора оспорват, без да знаят за съществуването им в него, а просто усещат последици от липсата им на терен. Документацията по този договор е хиляди страници, но някои от неоспоримите твърдения в него са, че той ще обхваща цялото уличното осветление на територията на гр. Габрово (без новите участъци по проекти), ще е безопасно за гражданите и водачите на МПС, в тъмната част на денонощието, икономията на енергия няма да води до икономия на сигурност, даже гражданите ще изпитвали комфорт и удовлетвореност.

Страхотно!

     Няколко трагични случая разтревожиха габровци и в началото на годината назря бунт. По-опитните знаем как действа властта в такива случаи – рязко става загрижена, нищо че до момента е пренебрегвала многобройните сигнали и жалби в публичното пространство. Всъщност, когато има реална опасност за властта и имиджа на върхушката, пиарите бързо задействат кризисни мероприятия за потушаване на напрежението. И така на 14 януари се произведе спешна сбирка в кабинета на кмета, където се развяваха понятия като безкомпромисност, качество, бързина, „до края на другата седмица...“, която сбирка напоително бе тиражирана в медийното пространство, за да укроти страстите на всички загубили търпение да ходят в тъмни участъци и да търпят несгодите от това.

     Същия месец спешно бяха отпуснати пари от хазната на Общината, а не от изпълнителя, за допълнително осветление на пешеходните улици, нищо, че в договора Изпълнителят има обещания за безопасност, качество, даже за светлинен комфорт, в тъмната част на денонощието.

     Беше анонсирана и среща с екипа, изпълняващ договора, в Общинския съвет, през февруари, която не се състоя, по твърдение на властите, заради заболели. Щяла да се случи след това. На тази среща искахме да зададем множество въпроси, съответно да дойдат и граждани, които да поставят питанията си и заинтересованите да получат информацията, която ги интересува.

Дойде март, нов дневен ред за сесия на ОбС, в който отново липсваше точка за такова представяне. Въпреки питането ми за тази среща, отговориха ми, че няма потвърждение от страна на Изпълнителя. Апропо, още през януари поисках проекта към договора и до момента не съм получила някакъв отговор.

     И така, без някой да знае – нито граждани, нито заинтересовани лица, нито общински съветниц, дори медиите (!) – в категорично нарушение на Правилника за дейността на Общинския съвет и неговите комисии, Първа точка след питания и отговори на питания беше представянето (и евентуално дискусия) на ЕСКО договора за уличното осветление.

За мен е ясно защо беше скрито от обществеността това посещение и защо общинските съветници не трябваше да знаят за него. За безобидни извънредни точки обикновено ни известяват 2-3 дни по-рано по мейл, но такива като приемането на бракувани автобуси от София, спорни сделки и информация, която трябва да не стои в прожекторите, се внасят директно в началото на заседанието и нито можем да издирим информация по казуса, нито да се подготвим подобаващо, нито да противодействаме с всички възможни аргументи, а само „в движение“. И естествено мнозинството ги приема. С ясното съзнание съм, че мнозинството съвсем няма понятие, но факт е, че си вдига ръката да подкрепя всичко, което му поднесе управлението.

     Така и стана. Пет съветника (тримата от „Будно Габрово“) не приеха така да се пробутва и претупва този важен въпрос, но мнозинството, разбира се, прие тази „гимнастика“ с Правилника да се случи. Мнозинството, разбира се, нямаше нито един въпрос и мълча, нищо, че представлява много от тези, които имат въпроси. Нямаше нито един гражданин по темата в залата, защото никъде не беше съобщено за тази толкова „секретно-публична“ среща.

    От отговорите на всички въпроси, които зададох, и всички безспорно добри обещания, съдържащи се в договора не ми стана ясно, защо има хора, които нямат улично осветление повече от седмица?! Защо Общината ще доосветява, щом договора гарантира безопасност и дори зрителен комфорт и на пешеходци, и на водачи в тъмната част на денонощието?! Защо няма връзка повече от седмица между Общината и Изпълнителя, за да отстрани повредите на няколко улици в района на „Екзарх Йосиф“, „Планинец“, „Цветана Богдан Генчева“ и др?! Кому беше нужно да се замете тази „дискусия“, на която само двама човека задавахме въпроси и то без никаква подготовка, а на база прочетено и запомнено от документацията, без материали в ръцете ни?! На въпроса ми защо поне не са ми предоставили проекта, щом са знаели, че ще има посещение получих обяснение, че бил 4 кашона и нямало как да ми го пратят, но можело да отида, когато пожелая да го чета в Общината. Ама след срещата.

Иначе и тази презентация, която трябваше да е дискусия, се отчете като елемент на загриженост на Общината.

     Много често е така в последните години в Габрово – отвън пиарите нарисували едно, а отвътре е съвсем друго. Отвън нарисували загриженост, а отвътре се виждат нарушения, лицемерие, спорни решения и гробно мълчание по време на заседания на мнозинство съветници (или обидно, дори недопустимо грубо отношение, ако имам аргументи срещу спуснатото решение).

     Тепърва ще стане ясно кои управленски решения са били ефективни и кои са донесли добър резултат на толкова висока цена, че за тази цена сме можели да получим много повече по друг път или по друг маниер на управление.

     Едно е сигурно – процедурите се нарушават неслучайно и за кои ли път.

     И все ще е така докато се управлява по този начин, от са същите хора, или подобни на тях.