Отново мъгла, около процедурата за композицията, свързана с Васил Левски

21.02.2022 г. Пепа Сомлева - общински съветник 713 A A A

     Габрово е единственият областен град в България, който няма паметник или мемориален комплекс на Апостола на свободата.

     Няма да се спирам на драмите около оставения да се разруши през 2003 г. гипсов монумент край село Водиците и действията преди това.

     „Нова“ процедура се проточва трети управленски мандат до днес. Общо 10 години. Няма да коментирам решението на Общинския съвет да не се изгражда паметник, а мемориален комплекс, защото нямало доказателства, че Васил Левски е пряко свързан с историята на Габрово...

     Валят решения след решения и паметник/композиция няма. Има решение на Общински съвет през 2012 г., после на Министерство на културата през 2013 г., после пак решение на Общински съвет през 2017 г. за конкурс през януари 2018 г. Съдбата на този конкурс е обвита в мъгла, защото нямаше официални изявления за резултатите, не видяхме протоколи от комисия. Не официално се понесоха слухове, че предложенията не били хубави, някои дори били обидни...И отново всичко пропадна.

     Последния (засега) епизод в сагата около, цитирам точното наименование на идейния проект „художествена пластична композиция, тематично свързана с Васил Левски“, е обществена поръчка. Тя бе публикувана в сайта на АОП (Агенция за обществени поръчки) на 17 август миналата година, а крайният срок за предаване на проектите и заявленията за участие бе преди месец – на 20.01.2022 г. Пак от сайта на АОП научаваме, че датата за отваряне на офертите/заявленията е бил 24.01.2022 г.

     И от тогава – мъгла.

Няма протокол от това отваряне.

Няма информация за участниците.

Няма информация дали някои от тях са отстранени и по какви причини.

Няма информация за последващи действия на комисията – имало ли е, нямало ли е?

Няма информация има ли сключен договор.

Няма информация защо няма информация?!

А трябваше да има такава!

     Не искам и тази процедура да се провали като всички останали, свързани с тази т.нар. композиция и тихомълком да потъне в неизвестност.

Настоявам да бъде дадена гласност за всички обстоятелства и събития, около обществената поръчка. Настоявам да бъдат показани проектните предложения, защото не вярвам, че е възможно всички да са недостойни, както беше артикулирано през 2018 г. Ако пък е така, нека видим, това, за да не остава усещането, че има нещо скрито, че сбъдването се отлага по неясни причини (защото обективни до сега не са съобщавани).

    Искаше ми се Общината да подходи към това начинание така, както с жар и експедитивност се хвърля да кандидатства за грантове (и ги получава ударно), а не 10 години да се подхвърлят решения и отлагания за мястото, където ще отдаваме почит на най-великия българин. Сякаш това е последната грижа на местната власт, с която все пак се е ангажирала.

     Иначе, на датите, на които отдаваме почит към делото на Васил Левски, властта ни засипва с десетки собствени снимки, в смирени пози. А ние имаме нужда от друго в тези дни.

„Дела трябват, а не думи"

 

Очаквам в кратки срокове оповестяване на информация, свързана с обществената поръчка.

 

Пепа Сомлева – общински съветник „Будно Габрово“