Президентът: Времето за анализи и добри намерения изтече, бизнесът и гражданите очакват резултати за справяне с енергийната криза

17.02.2022 г. Presscenter ADMP 1625 A A A

 

Румен Радев призова за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на индустрията ни

Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив след посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“. Държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси и трудностите пред бизнеса на международните пазари.

След срещата президентът заяви, че не може в условията на остра енергийна криза да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия. По думите му са необходими навременни, адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика, защото от това зависи конкурентоспособността на бизнеса ни, на който страната ни разчита. 

 „Времето за анализи и добри намерения изтече - чухме ги. Чакаме резултати“, допълни Румен Радев. Той посочи, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. По думите му, кабинетът е назначил нови хора в ръководството на енергийния сектор,  но хората не усещат резултатите. „Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари“, посочи президентът и акцентира върху трудностите пред малките и средни предприятия.  

Президентът отбеляза и нуждата от неотложни законови промени, за които са призовали и от ръководството на металургичната компания. Според Румен Радев трябва да се направят нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред“. Бизнесът се нуждае от ясни ангажименти, без законови промени това няма как да стане, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос за АЕЦ „Белене“ президентът заяви, че категорично България има бъдеще като ядрена държава, затова е необходимо  възможно най-бързо да се вземе решение по темата. „В проекта са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да оставаме в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване“, каза Румен Радев и посочи, че на фона на  държави без опит в ядрената енергетика, които в момента трудно изграждат нови ядрени мощности, България не може да си позволи лукса сама да се откаже от потенциала си и направените инвестиции. „Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност, и е престъпление да се откажем“, допълни Румен Радев. Той посочи, че заедно с други европейски държави България е постигнала успех с решението Европейската комисия да обяви ядрената енергия за чиста, но в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите. „Зелената сделка е бъдещето, но трябва поне десетилетия напред инвестиции в базови мощности, а най-чистата такава е ядрената енергетика“, допълни Румен Радев.