Дали зад врявата около Тунела под Шипка стоят огромни икономически интереси?!

12.01.2022 г. Пепа Сомлева 1149 A A A

 

     От няколко дни Габровската общественост се зомбира, че министър Караджов спира възможността за изграждане на Тунелът под Шипка. Валят статии след статии на местните управляващи и техни апологети, които настройват гражданите и внушават твърдения, които липсват в изказванията на ресорния министър. Направих си труда да изгледам внимателно изказванията на министър Караджов и отново се убедих, че по никакъв начин намерението за изграждане на Тунела под Шипка не е отхвърлено.

     Защо е тази истерия тогава се питат някои?!

 

     От всичко, което се е случило до тук, категорично знам, че финансиране няма, технически проект няма, но бяха разгледани и оценени оферти, които са на принципа на инжинеринга, тоест изпълнителя, който и да е той,  сам тепърва ще си проектира, по свое осмотрение, а не по преценка на защитаващи интересите на държавата проектанти, ще залага материали по свое собствени предпочитания, и т.н.

Това също изисква време и внушенията на местните управляващи, че утре можели да почнат строителството са неверни и забавянето за проектиране ще е еднакво дълго.

 

И пак остава въпросът защо е тази акция да се "вдъхновява" обществеността да осъществява натиск да иска Тунела "СЕГА и ВЕДНАГА", което няма как да се случи, щом няма финансиране и проект?! Единственото, което може да се случи е вече ИЗБРАНИЯТ  Изпълнител да отпадне, а Държавата да проектира и Изпълнителят да бъде друг.

 

Може би това е голямата болка на местните управляващи и затова е целия вой и тонове манипулации в местните медии, и социалните мрежи. Със сигурност нечии икономически интереси ще бъдат накърнени. Защо политици се ангажират с икономически казус можем само да предполагаме.

Натискът който се упражнява да се иска да се продължи инжинериговия вариант, с избрания изпълнител е толкова голям, че се прибягва до всякакви начини за натиск и влияние инжинеригът да не бъде отменен.

     Днес, също, е свикан Извънреден председстелски съвет за обсъждане на "опасността", грозяща случването на Тунела.

     Ще участвам в него, а като гражданин и председател на третата по големина група общински съветници в Габрово - "Будно Габрово" заявявям:  Подкрепям изграждането на Тунела под връх Шипка, при възможно най-ускорени процедури, но при прозрачни и изгодни за държавата и обществото условия. Това може да стане без "започване всичко отначало" и е въпрос на управленско решение. Още повече, че тези, които сега много бързат бяха обещали, че Габрово ще се развива икономически, благодарение на Тунела под Шипка и довеждащия до него път в рамките на общинския мандат 2015-2019. Тогава изказах съмнение за осъществяването им пред Общинския съвет, поради липсата на проект и финансиране, за което получих поредната тирада от назидания и безсмислено говорене от управляващите. Е, оказах се права, а обещанията за Тунел и път до него до края на мандата поредните кервани натоварени с въздух.На 4 стр. от Общински план за управленски мандат 2015-2019 в Габрово става ясно, че икономически ще растем с помощта на Тунела и пътя до него

 

Вярвам и се надявам, че Тунел ще има възможно най-скоро!

 

ПП: Веднага след изборите на 04.04.2021 г. бях сезирана, че една политическа сила е помагала с гласове на друга, в нашия МИР, срещу обещание за участие в този проект. Сравних резултатите на "помагащата" партия от последните парламентарни избора и действително сериозна част от тях се бяха "трансформирали" в гласове на партията, която евентуално е обещала участие в изграждането на Тунела. Информирах за резултатът от проверката ми действащи към момента депутати.

 

Снимка в статията: Стр. 4 от Програма за управление на Община Габрово за мандат 2015-2019 г.

Пепа Сомлева - общински съветник в Габрово