Управляващите увеличават Синята зона от 1-ви декември

01.10.2021 г. Будно Габрово 959 A A A

     Синята зона породи верижна реакция от проблеми.

     Създаването на платени зони за паркиране е нормален процес във всеки съвременен град, в който има добре развит градски транспорт и който задоволява нуждите на населението от мобилност. Целите са по-чист въздух, разтоварване на трафика, здравословен начин на живот. При въвеждането на платен престой градските власти са длъжни да обезпечат буферни безплатни паркинги в граничните зони, където да могат да паркират тези, които ще разтоварят трафика в платената зона, за да не се създадат хаос и конфликти. За съжаление нито едно от тези условия не е налице в Габрово. Състоянието на градския транспорт е такова, че голяма част от гражданите на Габрово са принудени да ползват собствен транспорт, за да извършват нормално дейността си в централната градска част. Повече от сигурно е, че ако общественият транспорт беше достатъчно удобен, жителите на града с радост биха го ползвали, както това се случва във всеки нормален европейски град.

     Тук започва верижната реакция от проблеми. Липсата на редовни рейсове до центъра качва много хора по колите, центърът се претоварва, Общината въвежда платена зона там, след това се претоварват граничните зони, защото липсва уреждане на тези зони, Общината прави платени и тях, претоварват се новите гранични зони и т.н.

     За екологичен ефект и дума не може да става, защото, за да не плащат абонамент през деня, много от живущите в центъра ходят с колите си на работа в покрайнините на града. Населението в централната част е преобладаващо възрастно и не може да си позволи трицифрен годишен абонамент, като се принуждава да държи колите си далеч от жилищата си. Хората се прибират, разтоварват своите покупки и отиват да търсят места далеч от дома си.

     Обикалянето за търсене на свободни безплатни места пак продължава, но вече не е в централната част.

     Оказва се, че поради липса на алтернатива платеният престой в центъра е допълнителен данък за всички, които живеят и работят там. Централната градска част е силно застроена, а паркоместата са много по-малко от броя на живущите. Така който може да плаща, остава, а който не може, се бута в неуреденото паркиране извън платената зона. Неуредено, защото там липсват предварително създадени условия за поемане на натовареността, която е предвидима дори за неспециалисти. Наредбите би трябвало да включват безплатни зони за паркиране, но такива липсват.

    Един пример за изгонване от свободно паркиране е на живущите в блока от Зона 1, прилежащ на късата връзка между ул. Баждар и Моста на Занаятите. Блокът има 46 апартамента, а на паркинга пред него са разчертани 23 платени места.

     Тук идва следващият проблем. Платилите абонамент паркират, ако има свободно място в района им или на границата му. Но както често се случва в най-натоварените Район 7 ( край Страноприемницата) и други, свободни места няма и те не получават услугата, която са заплатили. Изборът им е или да платят на час, или да ги глобят, или да паркират пред Спортната зала например.

     Припомняме, че властите препоръчват по време на епидемия да се отмени изцяло платеното паркиране, за да могат гражданите да облекчат обществения транспорт и да се предотврати заразяемостта в него. Което по никакъв начин не пречи да се спазва и прилага Законът за движение по пътищата, даващ достатъчно права на контролните органи, които да осигурят нормално паркиране и трафик.

     Будно Габрово гласува против Решението на Общинския съвет за разширение на платената зона за паркиране заради неуредиците, които Община Габрово е допуснала и които създават и ще създават нови и нови проблеми. Платено паркиране в Габрово е редно да се въведе едва когато се изпълнят условията за това – добър транспорт и уредени буферни безплатни зони.

     Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ и ВМРО.