Галерия Видима посреща плевенския скулптор Красимир Яков

17.07.2021 г. Будно Габрово 450 A A A

           По покана на Галерия Видима известният плевенски скулптор Красимир Яков за пръв път ще покаже своето творчество в Севлиево. Откриването на неговата изложба е на 20 юли /вторник/ от 18:00 ч. 

           Красимир Яков живее и твори в град Плевен през по-голямата част от живота си. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия през 1979 г. със специалност „Скулптура“ в класа на проф. Величко Минеков. От тогава до днес е реализирал над 30 монументални скулптури, които се намират в различни градове на страната и чужбина (Китай, Русия, Германия, САЩ).

          Красимир Яков е носител на два златни медала от Художествена гимназия - София (1974 г.); ученическа награда за изящно изкуство (1976 г.); награда от Скулптурен симпозиум - Бургас (1979 г.); награда от Национален конкурс за монумент на жертвите от войните (1994 г.); награда Петя Дубарова, Бургас (2009 г.); награда за паметник на българските полицаи, София (2012 и 2013 г.). Участвал и в редица симпозиуми по скулптура и групови изложби, а също така е реализирал и близо двадесет самостоятелни изложби в страната. През 1996, 2000 и 2003 г. се откриват негови самостоятелни изложби в Ню Йорк, САЩ.

          През годините творчеството на Красимир Яков изминава дълъг път от монументалната пластика към миниатюрата, като през последните няколко години той се е съсредоточил върху плакета, който е с единен международен формат от 12 см в диаметър. Творецът сам изработва и отлива своите произведения от бронз, експериментира с материала и майсторски използва патината за постигане на крайните ефекти. Сред последните произведения на Яков се открояват и серия портрети, които му носят голям успех. Те са на видни български личности от ранга на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, а специално за изложбата в Севлиево за пръв път ще бъдат показани и ликовете на Мара Белчева и Дан Колов.

          Изложбата ще бъде придружена от малки бронзови пластики, а също така и от живописни произведения.